عملکرد و کيفيت ميوه سيب رقم "Red Delicious"
عملکرد و کيفيت ميوه سيب رقم "Red Delicious"
اثر توأم مصرف خاکي عناصر غذايي و محلول پاشي کلرور کلسيم بر عملکرد و کيفيت ميوه سيب رقم "Red Delicious"
نويسندگان:مهرداد جعفرپور*
احمدرضا گل پرور **
احمدرضا گل پرور **
چکيده
کلمات کليدي: سيب قرمز، چالکود، کلرور کلسيم، محلول پاشي، انبارداري، سفتي بافت ميوه
مقدمه
بهبود کيفيت محصول و ميزان مواد و عناصر موجود در آن در جوابگويي به رشد جمعيت و نياز غذايي بشر به مراتب اهميت بيشتري نسبت به افزايش در واحد سطح خواهد داشت. کلسيم يکي از عناصر ضروري و مهم مورد نياز ميوه سيب است و از اين لحاظ نه تنها جذب آن توسط ريشه ها، بلکه انتقال آن به ميوه ها نيز مهم مي باشد. زيرا انتقال کلسيم به هر بافتي از درخت توسط تبخير و تعرق از آن بافت مشخص مي شود. جذب کلسيم توسط ريشه ها همانند ساير کاتيون ها است و به صورت يون Ca+2 انجام مي شود. از آنجايي که کلسيم کاتيوني دو ظرفيتي است، حرکت آن از سطح خاک به داخل خاک و منطقه ي ريشه ها به آهستگي صورت مي پذيرد. لذا محلول پاشي و يا کاربرد آن هر دو يا سه سال به روش چالکود لازم است (5).
ناهنجاري هاي مربوط به کلسيم در برخي گونه هاي گياهي متداول است. براي نمونه، کاهش مرض لکه ي تلخ سيب با محلول پاشي پياپي کلسيم حاصل مي شود به ويژه اگر سطح ميوه ها مستقيماً محلول پاشي شوند. به دليل اينکه کمبود کلسيم بوسيله مصرف خاکي بهبود نمي يابد، براي تأمين کلسيم مورد نياز سلول هاي بافت ميوه و افزايش پايداري بافت در انبار، انجام محلول پاشي کلسيم قبل از برداشت و در دوران رشد و نمو ميوه لازم است. در تيغه ي مياني کلسيم به گروه هاي کربوکسيل مربوط به اسيد گالاکترونيک (پکتين ها) کم و بيش به صورت تعويض شدني، مي چسبد. در دو لپه اي ها که داراي ظرفيت تعويض کاتيون به نسبت زياد هستند و به ويژه هنگامي که ميزان کلسيم اندک است، تا 50 درصد ميزان کلسيم مي تواند به صورت پکتات هاي کلسيم وجود داشته باشد. ميزان کلسيم چسبيده به ديواره ي سلول بافت هاي ذخيره اي ميوه هاي سيب مي تواند تا 90 درصد ميزان کل کلسيم را تشکيل دهد. بعضي از عناصر غذايي مثل کلسيم به علت تثبيت در واگوئل و عشا سيتوپلاسمي از طريق آوند آبکش نمي توانند به ميوه برسند و فقط بايستي از طريق آوند چوبي به اين اندام حرکت نمايند. نوک شاخه ها و برگ هاي جوان، مخصوصاً برگ هايي که با ساير برگ ها احاطه شده اند و ميوه هاي گوشتي مثل سيب شدت تعرق پاييني دارند، اين تعرق پايين سبب مي شود تا حجم ورودي شيره خام به اين اندام ها کمتر باشد و در نتيجه اين اندام ها دچار کمبود کلسيم شوند. جذب و انتقال کلسيم تحت تأثير در دسترس بودن آن در خاک، وضعيت آب در خاک، تبخير و تعرق و رفتار روزنه ها قرار مي گيرد. به طور کلي عوامل متعددي در جذب کلسيم مؤثرند که عبارتند از: نوع خاک و گياه؛ بافت خاک، شرايط PH خاک، غلظت کلسيم در ناحيه ريشه، ميزان رطوبت و استرس خشکي، وجود يون +NH4 در ناحيه ريشه که باعث کاهش جذب کلسيم مي شود. مهم ترين اهداف مورد نظر در اين پژوهش عبارتند از تلاش در جهت افزايش عملکرد سيب به عنوان يک محصول استراتژيک، مطالعه شرايط تغذيه اي درختان و بررسي اثرات PH بالاي خاک هاي آهکي بر جذب عناصر غذايي و مطالعه اثربخشي محلول پاشي کلرور کلسيم بر سفتي بافت ميوه و عمر انباري محصول.
مواد و روش ها
پژوهش در يکي از باغ هاي روستاي بارند عليا واقع در منطقه پادنا سميرم اجرا گرديد. اين منطقه يکي از مهم ترين مناطق کشت و پرورش سيب در کشور است. دو رقم گلدن و رد دليشز در اين باغ موجود و درختان به صورت رديفي به نحوي قرار گرفته بودند که به ازاء هر سه رديف درختان سيب قرمز، يک رديف درختان سيب زرد قرار داشت و سيستم کاشت به صورت مستطيلي و به ابعاد 6×5 متر بود. سيستم آبياري در اين باغ به روش نواري بود. خاک محل اجراي آزمايش بدون مشکل شوري ولي ميزان آهک آن بسيار بالا بود. خصوصيات فيزيکوشيميايي خاک محل انجام آزمايش در جدول 2 آمده است. سابقه مصرف کود اعم از عناصر ماکرو و ميکرو در باغ وجود نداشت.
تيمار کودي مصرف عناصر غذايي
به منظور بررسي اثر مصرف عناصر غذايي و همچنين تعداد دفعات محلول پاشي کلرور کلسيم بر غلظت کلسيم در ميوه و ساير خصوصيات کيفي آن و همچنين اثر متقابل آنها آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي با شش تکرار و در مجموع 36 واحد آزمايشي به اجرا درآمد. هر واحد آزمايشي شامل يک درخت سيب رقم رد دليشز يازده ساله روي پايه بذري بود که از نظر سن و اندازه يکسان بودند. در اين آزمايش دو فاکتور A وB که به ترتيب تيمار مصرف عناصر غذايي و تيمار محلول پاشي کلرور کلسيم مي باشد، در نظر گرفته شد. به منظور مقايسه اثر مصرف عناصر غذايي بر عملکرد و کيفيت ميوه ها، روش کوددهي به عنوان يکي از فاکتورهاي آزمايشي مورد استفاده قرار گرفت که روش ها به ترتيب عبارت بودند از: a1، شاهد؛ a2 مصرف عناصر غذايي به روش پخش سطحي و a3 مصرف عناصر غذايي به روش چالکود. از آنجا که روش کوددهي در منطقه به صورت پخش کود دامي از نوع گوسفندي در سايه انداز درخت و مخلوط با خاک سطحي توسط پا بيل کردن انجام مي پذيرفت، همين الگو به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در روش دوم عناصر ذکر شده در جدول يک به صورت مخلوط با کود حيواني پوسيده به صورت پخش سطحي در سايه انداز درخت و مخلوط با خاک سطحي پس از پا بيل کردن به کار برده شد. و بالاخره در روش سوم به دليل اينکه روش آبياري باغ به صورت نواري بود، در اوايل فروردين ماه در سايه انداز درخت به فاصله يک متري از تنه درخت دو گودال به شکل استوانه در داخل نوار آبياري به عمق 60 و به عرض 70 سانتي متر حفر گرديد. پس از مخلوط کردن کودهاي ذکر شده در جدول يک با کود دامي پوسيده به همراه 1/5 کيلوگرم اوره براي هر درخت (دو گودال)، گودال ها توسط اين مخلوط پر شد.
پس از اجراي طرح، مراقبت هايي نظير مبارزه به موقع با آفات و بيماري ها و علف هاي هرز و ياداشت برداري هاي لازم از وضعيت ظاهري تيمارها انجام شد. نمونه گيري از برگ هاي درخت در نيمه اول مرداد انجام شد. پس از شستشوي برگ ها و خشک کرن در آون در دماي 75 درجه سانتي گراد، پودر برگ ها براي اندازه گيري عناصر ازت، فسفر، پتاسيم؛ کلسيم، آهن، منگنز، روي و مس به کار رفت. در همان زمان با استفاده از دستگاه کلروفيل سنج دستي ميزان سبزينگي برگ ها اندازه گيري شد. پس از برداشت محصول و محاسبه عملکرد هر درخت به عنوان يک واحد آزمايشي، از تيمارها نمونه برداري و به آزمايشگاه منتقل شد.
منظور کاهش تعداد نمونه ها، هر دو تکرار با يکديگر مخلوط گرديد و ميوه ها از نظر کيفي براي فاکتورهايي مثل طول، قطر، سفتي ميوه، چگالي ميوه، درصد آب ميوه و ميزان عناصر غذايي ميوه شامل ازت، فسفر، پتاسيم، کلسيم، آهن، منگنز، روي و مس مورد تجزيه قرار گرفتند. پس از عصاره گيري ميوه ها از نظر معيارهاي تعيين کيفيت، درصد مواد جامد محلول (PH, (TSS، اسيديته ي قابل تيتراسيون (TA) و ميزان ويتامين C عصاره ميوه ارزيابي شد. تعداد کافي ميوه از تيمارها به سردخانه با دما و روطوبت استاندارد انتقال داده شد و در دو نوبت به ترتيب پس از 135 و 245 روز تعدادي نمونه مجدداً به آزمايشگاه انتقال و از نظر همه ي معيارهاي گفته شده به جز تجزيه عناصر غذايي ميوه هاي مورد ارزيابي قرار گرفت.
تجزيه و تحليل آماري نتايج به دست آمده با استفاده از نرم افزار MSTAT-C انجام گرفت. ميانگين ها توسط آزمون دانکن مقايسه و رسم نمودارها با استفاده از نرم افزار Excel انجام شد.
نتايج و بحث
اثر تيمارها بر خصوصيات رويشي و عملکرد
نتايج اثر تيمارها بر غلظت عناصر در برگ و ميوه تيمارهاي اعمال شده تنها باعث تغيير در غلظت عناصر ازت، فسفر و پتاسيم ساير عناصر به نحو معني داري تحت تأثير تيمارها قرار نگرفت. تيمار محلول پاشي کلرور کلسيم به همراه چالکود عناصر غذايي باعث افزايش غلظت کلسيم برگ نسبت به شاهد گرديد. در جدول 3 عناصر غذايي برگ نشان داده شده است.
همان گونه که در شکل يک مشاهده شد، روش جاي گذاري موضعي کود باعث افزايش وزن تر بر نسبت به شاهد گرديد. بنابراين افزايش توان رويشي گياه مي بايست اثر رقت را به دنبال داشته باشد و به تبع آن غلظت عناصر غذايي در برگ ها کاهش يابد. نه تنها اين پديده مشاهده نشد که افزايش جزئي عناصر غذايي نيز در نتيجه کاربرد چالکود حاصل شد که نشان از بهبود شرايط رشد و گسترش ريشه و به وجود آمدن شرايط مطلوب براي جذب دارد.
غلظت عناصر موجود در ميوه ها تنها در مورد کلسيم در سطح پنج درصد اختلاف معني داري را نشان داد. غلظت کلسيم ميوه ها تحت تأثير تيمارها قرار گرفت به نحوي که بيشترين مقدار کلسيم ميوه در تيمار مصرف بهينه کود به روش چالکود توأم با محلول پاشي کلرورکلسيم بود. هر چند در تيمار مصرف عناصر غذايي به روش پخش سطحي نيز محلول پاشي کلرور کلسيم غلظت کلسيم ميوه را افزايش داد (شکل3).
بنابراين مي توان چنين استنباط کرد که محلو پاشي کلرور کلسيم حداقل چهار مرتبه در فصل رشد مي تواند باعث افزايش کلسيم ميوه و به تبع آن بهبود کيفيت و عمر انباري محصول گردد. گزارش هايي در رابطه با تأثير مثبت کلسيم در افزايش عمر انباري ميوه هاي سيب موجود است. اگر چه کلسيم يکي از کاتيون هاي قابل تبادل در خاک هاي آهکي است و به وسيله ي درخت به سهولت جذب مي شود، مقدار کلسيم رسيده به ميو ها نسبتاً پايين است. غلظت پايين کلسيم ميوه به تحرک پايين آن در آوند آبکش و بافت هاي غيرآوندي وابسته است، بنابراين توزيع کلسيم در درخت مناسب نيست. اين امر مي تواند غلظت بسيار پايين کلسيم را در ميوه ها باعث شود، در حالي که غلظت کلسيم برگ بالا است. ناهنجاري هاي فيزيولوژيک از عمده ترين نابساماني هايي است که در ميوه هاي سيب اکثراً به علت کمبود کلسيم اتفاق مي افتد.
نتايج اثر تيمارهاي مختلف بر خصوصيات کيفي ميوه
مصرف عناصر غذايي به روش چالکود به همراه محلول پاشي کلرور کلسيم منجر به افزايش جزئي چگالي ميوه هاي گرديد. اثر محلول پاشي کلسيم بر کيفيت ميوه در مورد مقدار TSS، نسبت TSS/TA و درصد آب ميوه روندي مشخص نداشت. همين مشاهدات در مورد عدم تأثير محلول پاشي کلسيم بر TSS ميوه در مطالعات رايز و دريک، مشاهده شد. افزايش TSS و نسبت TSS/TA در اثر مصرف عناصر غذايي به روش چالکود در مقايسه با عرف باغدار دست آورد ديگري بود و نشان از بهبود وضعيت تغذيه اي درختان داشت (جدول 4).
تيمار محلول پاشي کلرور کلسيم اثر خاص و روند مشخصي بر PH و اسيديته عصاره ميوه نداشت و اين مورد با نتايج ديگر تحقيقات مطابقت داشت (2). ضمن اينکه، در اين پژوهش بيشترين مدت زمان انبارداري تا 245 روز با حفظ کيفيت مطلوب ميوه ها بدست آمد.
نتايج اثر مدت زمان انباداري بر خصوصيات کيفي ميوه
نتيجه گيري
پی نوشت ها :
*استاديار گروه باغباني دانشکده کشاورزي دانشگاه آزاد اسلامي واحد خوراسگان، اصفهان
**استاديار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزي دانشگاه آزاد اسلامي واحد خوراسگان،اصفهان
1. راحمي م. 1377. فيزيولوژي پس از برداشت. چاپ دوم، انتشارات دانشگاه شيراز، شيراز، ايران.
2. شهابي ع. ا. و م. ج. ملکوتي. تأثير غلظت و زمان محلول پاشي کلرور کلسيم بر سفتي بافت و خصوصيات کيفي سيب قرمز در منطقه سميرم اصفهان. ويژه نامه باغباني، مجله خاک و آب، جلد 12، شماره 8، مؤسسه تحقيقات خاک و آب، تهران، ايران.
3- طلايي ع. 1377. فيزيولوژي درختان ميوه مناطق معتدله (ترجمه). چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران، شماره 2394، تهران، ايران.
4- علي احيايي م. 1373. شرح روش هاي تجزيه شيميايي خاک. نشريه فني، شماره 893، مؤسسه تحقيقات خاک و آب، تهران، ايران.
5- ملکوتي م. ج. و م. ن. غيبي. 1376. تعيين حد بحراني عناصر غذايي محصولات استراتژيک و توصيه ي صحيح کودي در کشور، شوراي عالي سياست گذاري کاهش مصرف سموم و مصرف بهينه کودهاي شيميايي. نشر آموزش کشاورزي، وابسته به معاونت آموزش و تجهيز نيروي انساني، سازمان تات، وزارت کشاورزي، کرج، ايران.
پژوهش در علوم کشاورزي
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}